Medical Taping voor Paarden

Vijf dagen lang het effect van de sportmassage behandeling door laten werken op de spieren van je paard???

Dat kan nu bij Bruysend.nl paardensportmassage met medical taping!
Sinds de jaren 80 wordt in Japan en Korea elastische tape gebruikt om het zelfherstellend vermogen van het lichaam en de spieren door mobilisatie te activeren en te ondersteunen. De tape heeft een liftend effect op de huid dit zet diverse systemen aan in het lichaam dit geeft direct een verbetering van de functies wat een sneller herstel van blessures en klachten geeft.

Werkt die tape wel op een behaarde paardenhuid?
Bij mensen werkt de tape doordat de huid wordt gelift en zo de zenuwen een prikkeling geeft wat tot actie leidt in de hersenen. Ik werk met Vetkintape, dit is een speciaal voor paarden ontwikkelde tape soort van het merk Curetape. 
Deze tape heeft een speciaal ontwikkelde lijmlaag die overover de vacht heen geplakt worden en daardoor goed blijft zitten. Door de lichte trek aan de haren zal via de haarwortels dezelfde prikkel naar de hersenen gestuurd worden die het lichaam aan zal zetten tot activeren en herstellen.
Bij een lange of dikke vacht zal de tape moeilijker blijven zitten en behaalt men niet het maximale resultaat, maar bij een korte of geschoren vacht werkt het prima. De huid hoeft zeker niet helemaal kaal geschoren te worden.

Voor welke klachten kun je medical tape inzetten?

  • Het activeren van de bloed- en lymfecirculatie bij zwellingen en bloeduitstortingen

  • Behandeling van stalbenen

  • Beïnvloeden van de fasciale structuren

  • Behandelen van littekens

  • Bij peesblessures en ontstekingen

  • Na de behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat

  • Het verbeteren van de spierfunctie (de tonus verhogen of verlagen)

Hoe werkt het?
Met de tape versterk je de behandeling van de sportmassage.
De tape blijft 3 tot 5 dagen zitten en zal ook gedurende deze tijd de huid prikkelen. Door de richting en de kracht waarmee de tape aangebracht wordt is de reactie op de huid sturen.
Als ik tijdens de behandeling voel dat een spier te strak is kan ik de tape zo aanleggen dat hij een ontspannend effect op de spier zal hebben. Deze inwerking blijft dan 3 tot 5 dagen aanhouden, waardoor de spier maximaal beïnvloed wordt om los te laten.
Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook; een spier die te los is juist tapen om te activeren waardoor de spier zo’n 5 dagen actief blijft en dus steeds een soort trainingsprikkel krijgt.
Kortom de inwerking op de spieren die we starten met de sportmassage kan nu 5 dagen lang door gaan. Je kan gewoon met de tape door trainen, alleen natuurlijk niet te hard er overheen borstelen of extra goed wassen op deze plek. Maar hij is behoorlijk watervast dus zweet en afspuiten is geen probleem.

AFHALEN: rol de tape rustig stukje voor stukje af met de haargroei richting mee.

Het meeste effect wordt verkregen door na een sportmassage behandeling te tapen maar bij heftige klachten kan ik tussendoor nog een keer tapen of een deelbehandeling doen van de spiergroep en dan daarna tapen.

De kosten voor de medical tape zijn vanaf € 10,- dit is afhankelijk van de hoeveelheid materiaal die gebruikt wordt.